Pigwa to owoc, używany często do produkcji nalewek alkoholowych, a także będący wspaniałym dodatkiem do herbaty. W Polsce nie jest on zbyt znany, dlatego też rzadko gości w tutejszych ogródkach.
Mimo wszystko, jeśli ktoś pokusi się o posadzenie tego krzewu na swojej działce, nic nie stanie mu na przeszkodzie – musi tylko odpowiednio o niego zadbać, by się nie zmarnował i dał wspaniałe owoce, idealne do wykonania różnorodnych przetworów. Pigwę powinno się posadzić do gruntu jesienią.
Nim jednak się tego dokona, należy przygotować niewielkie dołki, posiadające trzydzieści centymetrów na szerokość i głębokość. W środku takiego otworu trzeba natomiast koniecznie zrobić nieduży kopczyk.
Roślinie, tuż przed posadzeniem, przycina się korzenie, by później umieścić już w dołku oraz ostrożnie przysypać ziemią. Na koniec nie należy zapomnieć o obfitym podlaniu drzewka wodą.
Jeśli chodzi o glebę, pigwa najchętniej rośnie w ziemi ciepłej, określanej jako średnio zwięzła i umiarkowanie wilgotna. Co ważne, powinna mieć ona delikatnie kwaśny odczyn.
Roślina ma dużą tolerancję na upały, jednak nie jest mrozoodporna, dlatego na zimę warto pomyśleć o odpowiedniej osłonce.